Retura-prisen: Vi feirer bærekraftige suksesshistorier i 2023

Bærekraft over hele landet

I løpet av 2023 har Retura-kjeden anerkjent og feiret eksepsjonelle bidrag til miljø og bærekraft gjennom utdelingen av Retura-prisen. Det som begynte som et lokalt iniativ i Bodø ble innført som en nasjonal og landsdekkende hyllest til våre dyktige kunder! Sammen har vi diskutert oss frem til kandidater som vi mener gjør det lilla ekstra for å bidra til det grønne skifte med sin daglige innsats med å kildesortere, motivere og opplære internt i sin virksomhet!

Hver annen måned har vi derfor kåret en ny vinner fra ulike deler av Norge, og hver av disse vinnerne representerer unike eksempler på hvordan bedrifter kan strekke seg for å nå sine miljømål. De representerer alle ulike bransjer med sine ulike utfordringer, men felles for de alle er at de utmerker seg i sitt felt!

La oss ta en nærmere titt på vinnerne i 2023:

Thon Vestkanten Kjøpesenter

Thon Vestkanten var tidlig ute med å loggføre avfallsdata for å få kontroll på avfallsmengdene hos leietakerne. Kjøpesentre har utfordringen med at det er mange ansatte med stor utskiftning, og at det er krevende å gjennomføre full opplæring innen korrekt kildesortering. Gjennom et vellykket pilotprosjekt med Retura BIR Bedrift og Carrot, har Vestkanten Storsenter oppnådd en sorteringsgrad på 62.6%. Dette er et bevis på innovativ tilnærming til kildesortering og bærekraft i kjøpesenterbransjen.

MOWI Steinsvik

Fra en bransje til en annen, MOWI er en av de største aktørene i oppdrettsnæringen i Norge. Med en imponerende sorteringsgrad på nesten 72%, har Mowis avdeling i Steinsvik sammen med vårt lokale selskap Retura Søre Sunnmøre demonstrert at innsats og dedikasjon gir bærekraftige resultater i oppdrettsnæringen. Deres fokus på effektiv avfallshåndtering og gjenvinning i en bransje som har en betydelig miljøpåvirkning, var verdt å legge merke til!

HENT AS Prosjekt Alta Handelspark

Bygg- og anleggsbransjen har alltid hatt et tett samarbeid med avfallsbransjen. Det genereres store avfallsmengder som man fremover må begynne å se på som ombruksvarer. Første trinn for å lykkes med dette er god kildesortering. Prosjektet til HENT i Alta er den første Returaprisen for Finnmark delt ut av vår aktør i området Masternes Gjenvinning. Her utmerket HENT AS seg med en imponerende sorteringsgrad på 98% under deres prosjekt i Alta Handelspark. På et tidspunkt tømte de ut alt innholdet av en container for å bokstavelig talt komme til bunns i hva som kunne sorteres ut bedre, og det viser hvor dedikerte HENT er i sin innsats for avfallshåndtering og materialgjenvinning i bygg- og anleggsbransjen.

AMFI Valdres

Et annet kjøpesenter med gode resultater i 2023! Amfi Valdres har lenge arbeidet systematiskmed bærekraft, og har oppnådd en sorteringsgrad på 72%, godt over bransjestandarden. Dette viser hvordan langvarig og kontinuerlig fokus på miljø og bærekraft som en del av daglig drift gir resultater! Det hjelper å ha et dedikert avfallsselskap som Retura Val-Hall i ryggen, men den største jobben har de gjort selv!

Tine Meieriet Tunga

Beveger vi oss til Midt-Norge og Retura TRV sitt distrikt er det en matvareprodusent og industrikunde som har gjort seg bemerket. Med en forbedring av sorteringsgraden fra 55% i 2013 til 66.94% i inneværende år, viser Tine Tunga en betydelig forpliktelse til avfallsreduksjon og bærekraftige løsninger. Dette gjenspeiler et sterkt engasjement for miljøbevissthet i Tine.

COOP Extra Løpsmarka

Og så til stedet hvor det hele startet. COOP-butikken som inspirerte hele kjeden til å innføre Returaprisen som en nasjonal anerkjennelse! Det var liten tvil da Retura IRIS skulle kåre sin vinner! Med en imponerende sorteringsgrad på 89%, demonstrerer Extra Løpsmarka en bemerkelsesverdig innsats i dagligvaresektoren. Deres fokus på å kontinuerlig forbedre sin kildesortering, og reduksjon av matsvinn gjør butikken til et grønt forbilde for andre i bransjen!

Hvem vil få utmerkelsen i 2024?

Det vil tiden vise! Vi ser i hvert fall frem til et fortsatt godt og inspirerende samarbeid med våre kunder, idet vi sammen finner de mest bærekraftige lokale avfallsløsningene tilpasset den enkelte virksomhet.

Vi ønsker å rette en ekstra stor takk til alle våre prisvinnere fra 2023! Deres innsats og dedikasjon har ikke bare løftet miljøprestasjonene lokalt, men de er også blitt nasjonale ambassadører for bærekraftig endring. Disse suksesshistoriene viser at når man legger inn litt ekstra i det daglige, kan resultatene bli både merkbare og betydningsfulle!

Vi håper å se og bidra til enda flere slike suksesshistorier i 2024. Med vårt mål om å tilby landets mest bærekraftige lokale avfallsløsninger, er vi overbevist om at vi sammen med våre kunder, kan gjøre betydelige skritt mot en mer bærekraftig fremtid.

Sammen skaper vi et miljø i balanse!