Møt Øyvind!

Hver dag i desember introduserer vi dere for en ny ansatt i et nytt selskap! Vi reiser Norge rundt for å vise frem våre flinke medarbeidere, og i dag går turen til Ørsta og daglig leder i Retura Søre-Sunnmøre!

Hvem er du?

Navn: Øyvind Amdam
• Alder: 49
• Bosted: Ulsteinvik
• Retura-selskap: Retura Søre Sunnmøre AS
• Tittel/stilling: Daglig leder

Hvordan er det egentlig å jobbe i avfallsbransjen?

Kan du beskrive din rolle i selskapet og gi oss et innblikk i hva den innebærer?
«Vi er et lite selskap i den store sammenhengen. Det innebærer at vi får ta del i alle oppgaver som er nødvendige. Alt fra tett kundepleie til rene administrative oppgaver. Dette gjelder alle som jobber i administrasjonen og til dels også våre fantastiske sjåfører.»


Hvor lenge har du vært en del av Retura-familien, og hva inspirerte deg til å søke jobb i akkurat dette selskapet?
«Jeg startet i Retura godt over tre år siden. Litt tilfeldigheter, men en god utlysning, og ikke minst en helt fantastisk profil som tiltalte meg, pluss litt kjennskap til bransjen ettersom jeg har bakgrunn fra bygg- og anlegg, eiendomsforvaltning og fjernvarme.»


Hva er det som gjør Retura-kjeden til et spesielt sted å jobbe, og hva motiverer deg i din daglige arbeidshverdag?

«Retura-familien, med sine 25 selskaper fordelt over hele landet, besitter en unik mengde mennesker med ulik alder, kompetanse og positiv arbeidsglede. Dette er en himla trivelig gjeng å spille på lag med. Så må ikke glemme kundene! De er også varierte og har sine roller i arbeid og samfunn. Variasjonen er enorm. Det er ekstra gøy å bli involvert i kundens behov når de skal ta litt sats på eget arbeid med bærekraft, miljø, sertifiseringer osv. Da blir vi en perfekt partner der de trenger vår kompetanse som en del av brikkene de skal pusle sammen. Da kiler det litt ekstra i «vibbene» mine.»


Med din erfaring i avfallsbransjen, hva ser du som de mest betydningsfulle endringene eller utviklingen Retura og fremtiden for bransjen vår?
«Denne bransjen er i rivende utvikling! Bransjen trenger mer og høyere kompetanse i flere ledd. Vi blir mer regulerte, der er strengere lover og regler, en god del av kundene trenger mer når det kommer til bærekraft og andre rapporter. Det betyr at også vi må utvikle oss. Kjempegøy! Vi snakker bærekraft, taksonomi, sirkulærøkonomi, ombruk og masse mer.»

Og hvem er Øyvind utenfor arbeidslivet?

Når du ikke er på jobb, hva er noen av dine lidenskaper og fritidsinteresser som få kjenner til?
«Bygutt – Bergenser! – med urbane behov – og er «på avveie» – bosatt i bygdebyen Ulsteinvik.
Heldigvis er Sunnmøre full av trivelige mennesker. Elsker fjord, fjell, tur, fiske i hav og i vann, og ikke minst bruke tid med familien min. Familien er min lidenskap! Sunnmøre er virkelig et mekka for fantastiske fjellturer, der man kan gå på høye tinder eller andre spektakulære fjelloverganger. Her finnes turer for alle typer behov, og som kan gi magiske opplevelser.»


Kan du dele en morsom eller overraskende opplysning («fun fact») om deg selv?
«Mange vet kanskje ikke at jeg har lovfestet rett til å tittelere meg som byggmester(?)! Jeg har altså mesterbrev i byggfaget og har mye av mitt lit arbeidet med både å være ute og bygge selv, eller være i ulike roller som byggherre i bygg- og anlegg. Dette er en super bakgrunn å ha med seg inn i Retura.»

La oss snakke om det vi brenner for; miljøet!


Hva er ditt beste råd for en mer bærekraftig og miljøvennlig julefeiring?
«De fleste i Norge lever godt, men ikke alle. Litt klisje kanskje, men like fullt alvorlig, jeg ønsker meg at samfunnet viser mer kjærleik for mennesker. Kan man kanskje droppe hinsides mange eller dyre gaver og heller hjelpe noen litt? Mat, klær, opplevelser…eller kanskje lage plass til noen rundt middagsbordet. Alle kan gjøre litt, men noen har mere ressurser.»


Hva er ditt beste sorteringstips for avfall i julen?
«Visste du at ribbefettet eller pinnekjøttfettet kan tas vare på og nyttes til annen matlaging? Unngå å kaste dette i avløpet! Fettet kan også fryses i porsjoner og tas opp når du skal lage mat der dette kan være en glimrende tilsetning. Og skulle du absolutt ikke ville ta vare på dette så la det kjøle seg ned og kast det stivna fettet i matavfallet.»


Hva gjør du på privaten for å jobbe mot et miljø i balanse?
«Vi har blitt rimelig gode på sortering av eget avfall hjemme hos oss. Ellers er nyttige tiltak å tenke på bruk av klær og klesvask. Og selvsagt også bruke opp klær før de eventuelt må kastes. Noen ganger har vi kanskje likevel klær som man av ulike årsaker ikke skal bruke lenger. Om de da er hele og fine så er det greit å enten selge eller gi de videre til noen som kan dra nytte av dette.»

Avslutningsvis, vi nærmer oss jul…

Det blir ikke jul uten…….
«Det blir ikke jul uten pinnekjøtt og mårpølse! Dette er og blir vår urokkelige tradisjon. I år er det vår tur til å samle alle ungene som nå er blitt unge voksne. Det gleder vi oss stort til. Det gjør juletiden litt ekstra kjekk når flokken samles og hygger seg sammen.»