«Hei, det er Kjersti!»

«Hei, det er Kjersti».

Det ringer mer enn 5000 telefoner inn via sentralbordet til Retura Val-Hall i løpet av et år. Telefonene fordeler seg omtrent likt på virksomheter fra regionene Valdres og Hallingdal. Kjersti svarer gjerne de som ringer Valdres-kontoret på Fagernes. Ho er den som kan svaret på alle spørsmål om faktura.

Hva er din rolle i selskapet og hva innebærer den?

«En kundekonsulent har selvsagt mye kundekontakt, og det handler om alt fra henting av avfall, fakturaspørsmål og rapporteringer til å hjelpe kundene med riktig utstyr, tilpasset kundene og deres behov. Jeg har også ansvar for fakturering i Valdres. Jeg har også jobbet en del med data og systemer siden jeg starta i 2008.
Retura Val-Hall AS er et heleid datterselskap av to interkommunale avfallsselskap, henholdsvis Valdres kommunale renovasjon IKS og Hallingdal renovasjon IKS. Retura Val-Hall tilbyr sorteringsløsninger og henteordninger av næringsavfall for virksomheter i 13 kommuner. Dekningsområdet er stort, hele 26 ganger større enn Oslo kommune i utstrekning.»

Mye har endret seg i løpet av de 15 årene Kjersti har jobbet i Retura Val-Hall, både i eget selskap, i Retura-kjeden, og i avfallsbransjen generelt.

Hva tenker du om utviklingen og fremtiden for avfallsbransjen?

«Lenge var det vanlig at bedriftene kun hadde en container for alt av næringsavfall, men nå er det stadig flere som jobber aktivt for å utnytte ressursene best mulig. Det er mye mer sortering nå enn før. Stadig flere bedrifter vil ha rapporter som viser hvilke typer avfall som er levert, hvor mye som blir materialgjenvunnet, og hvordan utviklingen i sorteringsgraden har vært. Vi merker særlig godt endringer ved eierskifter og når nye bedrifter kommer til. De nye generasjonene setter høyere krav til miljø.

Avfallsbransjen hjelper bedrifter til å bli mer miljøvennlig ved å optimalisere ressursutnyttelsen i avfallet. Ved å ta i bruk mulighetene som ligger i digitalisering kan avfallsselskapene bli enda viktigere pådrivere for mer bærekraft og et bedre miljø og klima. Digitalisering er nøkkelen for at ressursene som allerede er i omløp skal kunne utnyttes bedre. Slik kan avfallsbransjen bidra til vekst i sirkulærøkonomien, samtidig som vi sikre at de farlige materialene tas ut av sirkulasjon og får trygg behandling.

Vi er en kontorbedrift som kjøper og selger avfallsløsninger og transporttjenester. Det har selvsagt blitt mye mindre papir, utskrifter og arkivering. Nå er det meste digitalisert. Også markedsføringen. Det at Retura Val-Hall vant Kommunikasjonsprisen 2023 var jo veldig stas. Det er artig når det vi gjør for å forbedre vår dialog og synlighet med våre omgivelser blir lagt merke til.»

Hva motiverer deg i din daglige arbeidshverdag?

«Alle de koselige kundene vi har kontakt med. Den største motivasjonen er kanskje det å få lov til å jobbe med gjengen i Retura Val-Hall. Det gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Vi samarbeider godt slik at kundene våre får det de ønsker. Det trekker også opp at vi er en del av et større miljø gjennom Retura-kjeden. Det har blitt en stor familie i løpet av de årene jeg har jobbet i bransjen.»

Hvordan havnet du i avfallsbransjen?

Jeg fikk tips om en ledig stilling fra en bekjent som var ansatt i Valdres kommunale renovasjon. Etter det gikk det slag i slag, og her sitter jeg. Jeg kjente ikke bransjen fra før, så det har vært en bratt læringskurve, men utrolig artig å få være med på utviklingen.

«Utrule arti», sier Kjersti, på ekte døl. For egentlig kommer ho fra Otta i Gudbrandsdalen, og dialekta har ho ikke kasta.

Hva er dine lidenskaper og fritidsinteresser utenom jobb?

«Jeg er ofte å finne på sidelinja på Blåbærmyra stadion i Fagernes der Valdres FK har sin hjemmebane. Sønnen min på 17 spiller på Valdres FK Junior, og der er faktisk både jeg og min kollega Lene lagledere. Det blir mye engasjement fra sidelinja. Mye hopp og sprett og heiarop.»

Kjersti tar over 5000 telefoner i løpet av året!

Hvilke råd har du for mindre avfall i jula?

«Velg kvalitet på julegavene, så holder de lenger. Det meste av dagens gavepapir er restavfall, men rent gråpapir kan ofte sorteres som papir. Se etter sorteringsmerker når du kjøper innpakningspapir selv. Utfordringen er likevel at den som mottar gaven ikke vet det du vet. Ta uansett gjerne vare på innpakning som kan brukes om igjen. Spis også opp julematen. Kast restene i matavfallet så blir det til biogass.»

Hvordan feirer du helst jul?

«I Valdres har vi veldig god rakfisk. Den kommer frem dagen før dagen, med mye godt tilbehør. Lefse, smør, rømme og rødløk, pluss alt det andre som hører jula til. Utover det blir jula feiret stille og rolig sammen med familie og venner. Kanskje blir det en tur på hytta og på ski?»


Sentralbordet til Retura Val-Hall er betjent fra 0800 til 1530 hver dag, også alle arbeidsdager gjennom jula. Om det er Kjersti eller en av hennes åtte kolleger som svarer veit du først om du prøver. Men det er bare Kjersti som avslutter som følger:

«Dæ ska åss ordne».