Miljødirektoratet varsler på sine hjemmesider om at refusjonsordningen for spillolje foreslås avviklet fra 1. januar 2025, og at siste utbetaling av refusjon for innlevert spillolje vil være i desember 2024. Dette er konsekvensen av en evaluering gjennomført på oppdrag fra Miljødirektoratet i 2023, som viser at ordningen har liten betydning for mengden spillolje som blir levert inn i dag, og at kostnadene ved ordningen er større enn nytten.
Refusjonsordningen for spillolje har eksistert i 30 år, og ble innført som et økonomisk insentiv for å levere spillolje til godkjent behandling for å unngå skade på helse og miljø. Siden ordningen ble innført i 1994, har kunnskapen om miljøgifter og utslipp økt, og det er større bevissthet og bedre rutiner knyttet til håndtering av farlig avfall i dag.
Mepex gjennomførte en evaluering av refusjonsordningen på oppdrag fra Miljødirektoratet i 2023, og denne evalueringen konkluderte med at ordningen har utspilt sin rolle. Evalueringen er gjennomført på bakgrunn av gjennomgang av relevante dokumenter og statistikk, og intervjuer med aktører i de ulike leddene i verdikjeden for spillolje.
Miljødirektoratet informerer om at hvis ordningen avvikles, vil siste utbetaling av refusjon bli gjennomført i des. 2024, basert på ferdig behandlede anmodninger innen 30. nov. 2024, og at siste anmodninger om refusjon derfor må skje innen 15. nov. 2024.
Hva betyr det for deg som leverer 7011 – ref. spillolje til Retura?
I praksis vil dette si at «7011 – refusjonsberettiget spillolje» opphører å eksistere, og at all spillolje derfor skal klassifiseres som «7012 – ikke ref. spillolje».
På grunn av den korte tidsfristen for å sende inn refusjonsanmodninger (frist: 15. nov. 2024), ser Retura seg nødt til å informere sine kunder om at all spillolje vil bli klassifisert og priset som «7012 – ikke refusjonsberettiget spillolje» med umiddelbar virkning. Dette skyldes altså at det ikke er mulig å rekke å sende inn anmodninger om refusjon innen den oppsatte tidsfristen.
Det er en viss mulighet for at avviklingen utsettes, og Norsk Forening Farlig Avfall (NFFA) jobber med å få utsatt avviklingen med 1 år. Det er imidlertid ikke avsatt penger i statsbudsjettet for 2025, så derfor er det størst sannsynlighet for at ordningen avvikles allerede fra nyttår.
Om refusjonsordningen mot all formodning skulle opprettholdes en stund til, vil selvfølgelig Retura opprettholde ordningen overfor sine kunder.