Levanger kommune går foran med gode miljøtiltak når Gamle Nesheim skole skal rives. Med bistand fra Retura IR, sikrer kommunen både trygg avhending av farlig avfall, og høyest mulig grad av ombruk.
Gamle Nesheim skole i Levanger, nord for Trondheim, har blitt brukt som skolebygg gjennom flere tiår. Den opprinnelige skolebygningen ble bygd i 1965, med påbygg oppført i 1979 og i 1997.
I regi av kommunen skal skolebygningene nå miljøsaneres og bygningsmassen rives for å gi plass til nye boliger.
Miljøkartlegging av hele skolen
Marit Glæstad Sølvberg er Levanger kommunes fagansvarlige for tomteforvaltning. I forbindelse med den planlagte rivingen, tok hun kontakt med Retura IR.
– Vi ønsket en full miljøkartlegging av helse- og miljøfarlige stoffer i skolebygningene. Med rask respons og grundig arbeid, gjennomførte Retura IR dette i april i år, sier hun.
Thomas Haugen, som er leder for miljø- og ombrukskartlegging i Retura, forteller at miljøkartleggingen danner grunnlaget for miljøsaneringen når bygget skal rives.
– Formålet med en slik kartlegging er å avdekke forekomster av helse- og miljøfarlige stoffer i hele bygningsmassen, slik at disse kan saneres for å redusere helse- og miljøfare i forbindelse med rivearbeidene.
I henhold til TEK-17, som er en byggteknisk, nasjonal forskrift, er en miljøkartlegging påkrevd ved riving av alle typer byggverk. Ved prosjekter som genererer mer enn ti tonn avfall eller dreier seg om mer enn 100 m², er det også nødvendig med en detaljert miljøkartleggingsrapport.
– Som grunnlag for en slik rapport, gjennomfører vi en befaring for å kartlegge bygningsdeler med innhold av helse- og miljøfarlige stoffer, samt for å gjøre oss kjent med bygningens historie og konstruksjonsteknikk, sier Haugen.
Under befaringen tas det ut materialprøver som sendes inn til analyser.
– Basert på funnene gir vi detaljerte anbefalinger innen avfallshåndtering i en fullverdig rapport, forklarer han videre.
Farlig avfall til godkjente mottak
Alt materiale som regnes som farlig avfall etter miljøkartlegging og prøvetaking, må leveres til godkjente mottak. Blant funnene som ble gjort i den gamle skolen, var asbestholdig rørisolasjon, bromerte flammehemmere i cellegummiisolasjon, ftalater i gulvbelegg og rørisolasjon, klorparafinholdige vinduer, CCA i impregnert trevirke – og rundt to tonn EE-avfall.
– Elektrisk og elektronisk avfall inneholder generelt flere helse- og miljøfarlige stoffer, som PCB, kvikksølv, arsen og bromerte flammehemmere. Dette må behandles skånsomt, og leveres helt til godkjent mottak, sier rådgiver Arve Staberg, kundeansvarlig for Levanger kommune i Retura IR.
Blant annet må også en oljetank som ble funnet i det ene tilbygget, saneres og leveres til godkjent mottak.
Videre ble det registrert 61 isolerglassvinduer, som i utgangspunktet er regnet som farlig avfall.
– Etter analysering, fant vi at disse vinduene likevel kan ombrukes på forsvarlig vis, sier Staberg.
Store fordeler ved gjenvinning av betong
Ikke minst er det mye å spare både i klimagassutslipp og kostnader ved å gjenvinne tunge rivemasser, som betong.
– Når innholdet av PCB og tungmetaller er under grenseverdiene i avfallsforskriften, kan knust betong gjenvinnes til nyttige formål som fyllmasse, forklarer Staberg.
Ved prøvetaking hadde betongen som utgjorde byggenes grunnmurer, ingen konsentrasjoner av helse- og miljøfarlige stoffer over grenseverdiene.
– Dermed anbefaler vi i vår rapport at denne betongen blir brukt på nytt som fyllmasse når nye tomter senere skal opparbeides, sier han, og legger til:
– At kommende entreprenør slipper å hente ut nye masser fra pukkverk eller grustak er selvsagt svært positivt i et miljøperspektiv.
Slike tiltak setter Levanger kommune pris på.
– Med gjenvinning og ombruk høyt på agendaen, ønsker vi at så mye materialer som mulig får nytt liv i prosjektene vi har ansvar for, sier Sølvberg.
– At kommende entreprenør slipper å hente ut nye masser fra pukkverk eller grustak er selvsagt svært positivt i et miljøperspektiv.
Mye materiale med høyt potensial for ombruk
Når yrkesbygg eller boligblokker skal rives, har det siden 2022 vært krav til å kartlegge bygningsmaterialer som kan ombrukes.
– Ved ombrukskartlegging av skolebygningene, identifiserte vi materialene som kan brukes på nytt. I tråd med TEK-17 dokumenterte vi alle funn i en egen ombrukskartleggingsrapport, forklarer Haugen.
Gjennom ombrukskartlegging er målet alltid å redusere avfallsmengdene og skape sirkulære løsninger. Ved Gamle Nesheim skole viste mye av materialene seg å ha høyt potensiale også for ombruk.
Blant eksteriør og interiør som ble vurdert som godt egnet til ombruk, var både limtredragere, takplater, snøfangere, takrenner og nedløpsrør, samt støttemur og himlingsplater.
– I tillegg kan ventilasjonsanlegg, brannslangeskap, ribbevegger og ikke minst enkelte vinduer og dører ombrukes, forteller Staberg.
Trygt og verdifullt samarbeid for kommunen
Sølvberg sier at klima- og miljøhensyn har blitt en naturlig del av kommunens arbeidshverdag.
– Vi ønsker å gjøre vårt beste i å ta klima- og miljøhensyn, også for kommunens økonomi. Selv om det ofte er enklest å bygge nytt, er det klart at vi er nødt til å tenke i bærekraftige baner. Da er det trygt med en partner som Retura i ryggen.
Samarbeidet gjør det også enklere å møte kravene i anskaffelsesregelverket. For med regelendringene som tredde i kraft 1.januar 2024, må klima- og miljøhensyn vektes med minimum 30 prosent i offentlige anskaffelser.
– De detaljerte og grundige rapportene fra Haugen og Staberg gjorde at vi enkelt kunne sørge for at denne vektingen ble nådd når prosjektet skulle ut på anbud, sier Sølvberg.
– Selv om det ofte er enklest å bygge nytt, er det klart at vi er nødt til å tenke i bærekraftige baner. Da er det trygt med en partner som Retura i ryggen.
Med Staberg i spissen, roser hun det gode samarbeidet hun har hatt med Retura IR.
– Staberg er ryddig og imøtekommende, og alltid på tilbudssiden. Ikke minst tar han seg tid til å forklare, slik at det blir enkelt for meg å ta informasjonen videre. Som en liten kommune med begrensede ressurser, er slike samarbeid med dyktige fagfolk svært verdifullt, avslutter Sølvberg.
Ønsker du å snakke med en rådgiver hos Retura Norge? Ta gjerne kontakt med oss!