Avfall fra fiskeoppdrett: Smarte løsninger på Trøndelags- og Møre-kysten

 

Når avfall fra Lerøy Seafood Groups fiskeoppdrett i Trøndelag skulle fraktes til gjenvinning, slo Lerøy, Retura og Replast hodene sammen for kortreist gjenvinning og grønnere frakt.

Lerøy Seafood Group har miljø høyt på agendaen. Virksomheten deltar blant annet i prosjektet Fishing for Litter i regi av Miljødirektoratet, for å bekjempe marin forsøpling. På den årlige strandryddedagen, arrangert av Hold Norge Rent, er Lerøy en aktiv deltaker som blant annet stiller med arbeidsbåter for å hente plasten som samles inn.

For å redusere generell plastforbruk og forbruk av ikke-resirkulerbar plast, har Lerøy miljøfremmende prosjekter i hele sin verdikjede. Virksomheten vil blant annet sikre at plasten får en forsvarlig sluttbehandling, og i hele Norge henter Retura avfall hos Lerøy.

Siden 2021 har Retura Midt håndtert avfall fra samtlige av Lerøys 55 lokasjoner i Midt-Norge.

Håndtering av avfall fra fiskeoppdrett

En vesentlig del av Lerøys havbruk er fiskeoppdrett, hvor anleggene blant annet består av merder.

– Rundt disse merdene ligger plastbøyer, som ved jevne mellomrom må skiftes ut, forteller Therese Nordahl, koordinator teknisk havbruk i Lerøy Midt.

For å sikre god avfallshåndtering og stor gjenvinningsgrad, blant annet for bøyene, har Nordahl jevn kontakt med Returas rådgiver Ketil Hjertø.

Utskiftningen er nemlig ingen enkel prosess, ettersom at bøyene består av både plast, isopor og jern.

– I høst kontaktet jeg dermed vår samarbeidspartner Replast i Kristiansund, som håndterer langt flere materialer enn plast, sier Hjertø.

Men avtale om mottak i boks, kom spørsmålet om mer miljøvennlig frakt opp.

– Standard prosedyre hadde vært å frakte bøyelasset med lastebiler, men én lastebil kan kun frakte omtrent fem tonn avfall, sier Hjertø.

Bøyenes vekt var 10,5 tonn. Dermed ville selve frakten kreve at minst to lastebiler kjørte strekningen, som utgjør 18 mil én vei.

– At Lerøy evner å tenke utenfor boksen og utnytte ledig fraktkapasitet på egen båt, er en løsning vi applauderer.

Utenfor boksen

I god dialog oppstod en vellykket løsning for alle involverte. Lerøy koordinerer nemlig stadig servicebåter i området, og en av disse lå ved kai på Hemnskjela når første bil kom for å hente bøyer. Sjåføren fortalte båtmannskapet at lasten skulle kjøres til Kristiansund.

– Jeg tok derfor kontakt med Ketil, vår kontaktperson hos Retura, og forhørte meg om muligheten for å frakte bøyene sjøveien neste gang en av våre båter skulle gå samme strekning med tomt dekk, forteller Nordahl.
I Kristiansund hadde Replast tilgang på kai og var fleksibel på ankomsttid.

– Om båten kom på natten, kunne bøyene enkelt legges på kaia. At Replast var så imøtekommende, gjorde saken enda enklere, sier Nordahl.

Allerede dagen etter ble bøyene lastet ombord i den tomme båten, fraktet over norskehavsbølgene og levert hos Replast på Frei, like utenfor Kristiansund.

– At Lerøy evner å tenke utenfor boksen og utnytte ledig fraktkapasitet på egen båt, er en løsning vi applauderer, sier Hjertø.

Kortreist gjenvinning på sitt beste

På Frei har Replast et av de mest moderne plastgjenvinningsanleggene i Nord-Europa. Blant annet mottar og viderebehandler Replast avfall fra flere ulike norske sjøanlegg.

– I motsetning til mye annet avfall, kan vi dermed trygt si at bøyene får en kortreist og miljømessig heldig gjenvinningsprosess.

– Med egen kai kan vi stille oss veldig fleksible for aktører i havbruksnæringen, hvor vær, vind og avstander gjerne avgjør ankomsttider. Våre fasiliteter og plassering gjør at kan vi ta imot og håndtere leveranser 24 timer i døgnet, sier Rolf Hammeraas i markedsavdelingen hos Replast.

plasybøyer fra havbruk i haug på lastebåt
Foto: Replast

Replast kan håndtere alle materialene fra Lerøys bøyer.

– All plast fra bøyene presses på vårt anlegg og sendes til ulike instanser i Møre og Romsdal. Hos lokale aktører materialgjenvinnes her plasten til ny plastproduksjon, og isoporen (EPS), som er bøyenes flyteelement, går til produksjon av ny EPS, forklarer Hammeraas.

Noen bøyer har også stål i seg. I disse tilfellene leverer Replast stålet til naboen Vartdal Gjenvinning – som holder til på samme tomt. Jernet fra bøyene er det eneste som sendes lenger av gårde, til et smelteverk i Mo i Rana.

– I motsetning til mye annet avfall, kan vi dermed trygt si at bøyene får en kortreist og miljømessig heldig gjenvinningsprosess, sier Hammeraas.
Uthevet sitat

– Hos Replast får vi en visshet om verdikjeden, hvor vi kan være sikre på at alt avfallet håndteres i Norge. For oss er bærekraftperspektivet en selvfølge.

Full sporbarhet

Prosessen er ikke minst fullt ut sporbar.

– I dette tilfellet betyr det at både Lerøy, Retura og vi til enhver tid har kontroll på hvor de ulike materialene befinner seg, helt frem til avfallet har blitt til nye produkter som går inn i samme sirkulære kjede, forklarer Hammeraas.

Sporbarheten, sammen med nasjonal og i stor grad lokal avfallshåndtering, gjør at Retura setter stor pris på samarbeidet med Replast.

– Hos Replast får vi en visshet om verdikjeden, hvor vi kan være sikre på at alt avfallet håndteres i Norge. For oss er bærekraftperspektivet en selvfølge, sier Hjertø.

fiskeoppdrettsanlegg sett fra luften
Lerøy oppdrettsanlegg i Bogen

Vinn-vinn

Lerøy Seafood Group sin størrelse tatt i betraktning, er riktig avfallshåndtering et pågående og omfattende arbeid.

– Med mål om å kutte klimagassutslipp med 46 prosent, er Lerøys bærekraftarbeid ikke noe vi tar lett på. God avfallshåndtering er en viktig del av dette, og noe som krever kontinuerlig dialog med dyktige og løsningsorienterte samarbeidspartnere. Med Ketil og Retura får jeg raskt de svarene og den hjelpen jeg trenger, sier Nordahl.

I og med fordeler for både økonomi og miljø, ønsker Nordahl å fortsette å ta i bruk tomme servicebåter til frakt av avfall fra Lerøys fiskeoppdrettsanlegg i Midt-Norge.

– Både Retura, Replast og Lerøy har bærekraftige løsninger høyt på agendaen. Å fortsette med samme gode prosess i de tilfeller hvor det lar seg gjøre, vil være en vinn-vinn-situasjon for oss alle, avslutter Nordahl.

Om Lerøy Seafood Group
Lerøy Seafood Group er et ledende globalt sjømatselskap.
• Selskapet har historie helt tilbake til 1899, og har hovedkontor i Bergen.
• Årlig håndterer selskapets 6000 ansatte 350 000 – 400 000 tonn sjømat.
• Kjernevirksomheten er produksjon av laks og ørret, fangst av hvitfisk, videreforedling, produktutvikling, markedsføring, salg og distribusjon av sjømat.
• Lerøy har fabrikker som produserer og pakker i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, Portugal, Spania, Italia, Tyrkia og Shetland. I tillegg har virksomheten salgskontorer i USA, Japan og Kina.

Om Replast AS
Replast AS ble etablert som plastgjenvinningsfabrikk i 2017 på Frei i Møre og Romsdal.
• Solgt i 2020, før de opprinnelige gründerne igjen tok over fabrikken våren 2024.
• Totalleverandør med et av de mest moderne plastgjenvinningsanleggene i Nord-Europa.
• Produserer kvalitetsmateriale av norsk plastavfall, og leverer logistikkløsninger, merkeordninger og opplæring/kurs til kunder, leverandører og samarbeidspartnere.