Festivalsesongen står for døren, og mange planlegger sommerfester og avslutninger, eller kanskje en kickoff i august. Dette må du tenke på, for å sikre at du håndterer avfallet ditt på en forsvarlig måte.
– Vi har nettopp avsluttet evalueringen av Ski-VM i Trondheim, og her er det mange gode lærepunkter, sier Malin Østberg, som hadde ansvar for arrangementet i Retura.
Retura var stolt bærekraftsponsor og ansvarlig for avfallsløsningene under arrangementet, og fikk være med på å planlegge og gjennomføre arrangementet fra a til å.
– Her har vi virkelig fått lov til å være gode rådgivere, og sikre god kontroll over avfallskjedene. Men det er ikke alle arrangører som er like gode på dette, sier hun.

Står du med ansvar for et arrangement, men kjenner at du kanskje ikke har full kontroll på avfallet som blir produsert? Her er våre sju tips:
Slik sikrer du god og bærekraftig avfallshåndtering for ditt arrangement
- Sett tydelige mål for sorteringsgrad og avfallsreduksjon
- Gå i dialog med samarbeidspartnere og leverandører tidlig, og sørg for at alle jobber mot samme mål
- Sørg for klare instrukser til de som skal jobbe på arrangementet, og de som levere noe
- Sørg for at alt som skal inn på området har minst mulig emballasje, og at emballasjen er mulig å gjenvinne
- Sørg for minst mulig give-aways og at det heller fokuseres på gode opplevelser for publikum, som ansiktsmaling, morsomme spill e.l.
- Ikke la deg friste av tilsynelatende miljøvennlige produkter, uten å sjekke om disse virkelig lar seg gjenvinne eller kompostere lokalt
- Sørg for at sorteringsstasjoner står på strategiske plasser, med nasjonal merkeordning, i samme rekkefølge og med samme profil overalt. For å gjøre merkingen ekstra tydelig kan du gjerne bruke bilder som illustrerer avfallet.

– God planlegging er veldig viktig for å lykkes med god avfallshåndtering. Klarer du for eksempel å få alle som skal servere mat under arrangementet til å bruke samme type emballasje, kan du sørge for at denne emballasjen har så lav vekt som mulig, kan komprimeres og er mulig å gjenvinne, sier Østberg.
Hun forklarer videre at mange lar seg lure av såkalte komposterbare tallerkener og bestikk. Selv om disse virker miljøvennlige, er sannheten ofte det motsatte.
– Det er lett å la seg blende av disse produktene som markedsføres som naturlige og nesten spiselige, men når de havner på arrangementet ditt oppdager du fort at det er svært få, kanskje ingen, som kan ta disse produktene imot. Kompostering er svært krevende og underlagt streng lovgivning, så ofte ender disse produktene opp som restavfall. Det som er problematisk er at de veier vesentlig mer og er mer krevende å komprimere enn annen emballasje, sier hun.
Østberg påpeker også at du ikke bør være så redd for restavfall. Dersom det ikke finnes gode alternativer for materialgjenvinning, kan det være vel så miljøvennlig å se på hvordan du kan redusere mengden avfall. Produktene du velger kan gjerne være av resirkulerte materialer, men sørg for at de er så små eller så komprimerbare som mulig.
Det er folkene bak arrangementet som produserer avfallet
Hva er du mest stolt over at dere fikk til under Ski-VM i Trondheim?
– Det må være at vi klarte å få til en sorteringsgrad på 50 prosent. Her har alle som var involvert i arrangementet gjort en super jobb, så dette var virkelig en lagseier, sier Østberg.
Til sammenligning landet Ski-VM i Holmenkollen i 2011 på under 40 prosent sorteringsgrad, og målet var å lage tidenes mest bærekraftige ski-VM i 2025.
– Dette klarte vi med glans, og det viser at god planlegging og tett oppfølging underveis i arrangementet nytter, sier hun.
Hun forklarer at underveis er det viktig å sjekke hver dag at søppeldunker, og containere og annet avfallsutstyr står på riktig sted og har riktig merking. De som skal håndtere avfallet i publikumssonen må ha poser tilgjengelig til enhver tid, og alle i produksjonen må tilbys god og kontinuerlig opplæring for å sikre at det som havner i containere eller i komprimatoren hører hjemme der. Du må ha rutiner for å fange opp feil underveis, samt for å bestille tømming i tide.
– Det er ofte en misoppfatning at det er de besøkende som står for mesteparten av avfallet. Dette er feil. Det er produksjonen bak som står for de store avfallsstrømmene, så det er der du skal rette fokuset ditt. Publikum er ofte veldig flinke til å følge anvisninger, sier hun.
Du risikerer å bryte loven
Hva er ditt beste tips til de som skal arrangere noe?
– Mitt stalltips er nok å ta kontakt med en rådgiver som kan dette. Det finnes ikke en enkel fasit som passer for alle. Du må starte med å kartlegge hva slags avfall som vil bli produsert før, under og etter arrangementet, og så legge en plan for hvordan dette kan håndteres og reduseres. Mange er ikke klar over at dette faktisk er lovpålagt, sier Østberg.
For næringsdrivende gjelder følgende krav for avfallshåndtering.
Du skal sortere ut:
- Matavfall
- Plastemballasje
- Glass- og metallemballasje
- Papp og papir
- Tekstiler
- Farlig avfall
– Gjør du ikke dette, bryter du faktisk loven. Men det er jo ikke dette som bør være motivasjonen når du skal arrangere noe. Sett deg heller som mål å levere et så bærekraftig arrangement som mulig. Da må sorteringsgraden opp, avfallsmengden ned og ombruk stå i fokus, sier hun.
Østberg avslutter med å oppfordre alle til å inkludere trevirke og metaller på listen over, selv om dette ikke er lovpålagt.
Planlegger du et arrangement, og ønsker råd fra våre eksperter?
Ta kontakt med:
Anders Riiber – Nasjonal salgssjef
E-post: anders.riiber@retura.no
Tlf.: 950 39 068
Dette er resultatene fra tidenes mest bærekraftige Ski-VM
♻️ 75 tonn avfall håndtert – hele 20 tonn under det opprinnelige målet
♻️ 50 prosent sorteringsgrad – 37,5 tonn materialgjenvunnet
♻️ Tre tonn matavfall ble forvandlet til 700 kg næringsrik jord i kompostmaskinen Mathilde
♻️ 19 822 flasker og bokser ble manuelt reddet ut av restavfallet
♻️ 1,6 tonn restavfall ble ettersortert for hånd
♻️ 200 kg pappkopper ble samlet inn og resirkulert lokalt
⚠️ 100 kg farlig avfall, som skismøring, gass og batterier, ble håndtert forsvarlig

